romatizmaturkcapar@gmail.com

+(90) (538) 851 48 43

İç Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları Romatoloji Uzmanı
Prof. Dr. Nuran Türkçapar
  • Ana Sayfa
  • Hakkımda
  • Yazılar
  • Videolar
  • TV ve Gazeteler
  • İletişim
+(90) (538) 851 48 43
romatizmaturkcapar@gmail.com

Miyofasiyal Ağrı Sendromu

   Ana Sayfa   |     Yazılar   |     İltihaplı Olmayan Romatizma Hastalıkları   |   Miyofasiyal Ağrı Sendromu

Miyofasiyal Ağrı Sendromu Nedir?

İltihaplı olmayan yumuşak doku romatizması iki hastalığı içerir; Fibromiyalji ve Myofasial ağrı sendromudur. Bu iki hastalık arasında da miyofasiyal ağrı en fazla görülenidir. Hastalık genellikle, boyun-bel fıtığı, boyunda düzleşme, siyatik, fibromiyalji gibi çok farklı hastalıklarla karıştırılır ve bir türlü tanı alamaz. En fazla baş ve boyun bölgesi kaslarında görülür. Başka kas gruplarını da tutsa da daha az görülür. Bir kas grubunda gerginlik hissi ile başlayan ağrı giderek şiddetlenir, kasın her hareketinde dayanılmaz ağrılı hale gelir. Çoğunlukla kasta hassas bir düğüm noktası ele gelir.

Myofasiyal Ağrı Neden Olur?

Nedeni kişiye göre değişmektedir. Genellikle yaralanma veya aşırı kullanmaya bağlı gerilen kasların içinde hassas bölgeler oluşur. Bu bölgelere tetik noktası denir ve kas boyunca gerginliğe ve ağrıya neden olur. Miyofasiyal ağrıda; ani kas yaralanması veya sürekli aynı kasın kullanılmasıyla gelişen kasta strese bağlı tetik nokta oluşur. Tekrarlayan hareketler, kötü duruş, bilgisayar-telefon-TV ekranında uzun süre aynı pozisyonda durmak, masa başında aynı pozisyonda çalışmak en sık nedenlerdir. Genellikle stres ve kaygı bozukluğu yaşayan kişilerde, farkında olmadan daha uzun süreli kasılmayla tetik nokta geliştirme olasılığı daha fazladır.

Hastalar geceleri rahat uyku pozisyonu bulamaz ve her hareketinde ağrı ile uyanır. Bu hastalar çoğunlukla fibromiyalji ile karıştırılır. Fibromiyalji, yaygın ağrıya neden olan bir kronik hastalıktır. Miyofasial ağrı ise, sadece bir kas grubunun ağrısıdır. Hastanın muayenesinde, ağrılı bölgeye hafif basarak kas boyunca gerginliği hissetmek mümkün ve tetik noktasının yakalamasıyla ani ağrılı tepkiye neden olur. Bu çok tipik muayene bulgusudur ve tanı koydurur. Tabi kas ağrısının birçok olası nedeni vardır. Bazen bunu ayırt etmek için kan testleri veya görüntüleme de gerekebilir.

Myofasiyal Ağrı Nasıl Tedavi Edilir?

Miyofasiyal ağrı tedavisinde nonsteroid (kortizon olmayan) anti-inflamatuar ağrı kesici ilaçlar (Ibuprofen, Naproxen, Diclofenac grubu gibi) ve süreli kas gevşetici ilaçlar 5-7 gün mide koruyucu ilaçlarla birlikte kullanılır. Beraberinde kas gevşetici ve yine anti-inflamatuar jeller ile masaj yapılabilir. Bu tedaviyle şikayetler azalmazsa; tetik noktası ve çevresine uygulanan kuru iğne tedavisi (ağrılı uyaranın yerinin değişmesiyle tetik noktasında gevşeme olur) oldukça başarılıdır.  Akapunktur bazı hastalarda tercih edilebilir. Fizyoterapi faydalıdır; etkilenen kasa hafif germe egzersizi, masaj terapi, sıcak uygulama veya ultrason (ses dalgaları) ile etkilenen kasta kan dolaşımını ve sıcaklığı arttırarak gevşeme sağlanabilir. Miyofasiyal ağrılar sıklıkla tekrarlar. Bu nedenle duruş eğitimi önemlidir. Masa başı çalışanlarda; göz-ekran mesafesi, belin desteklenmesi, aralıklı boyun ve bel kaslarını geren egzersizler öğretilmeli. Özellikle tetik noktayı çevreleyen kasları güçlendiren egzersizlerin yapılması önerilir.

Yine stresli ve gerginseniz, rahatlamanın yollarını öğrenebilirsiniz. Nefes terapi, meditasyon, arkadaşlarla konuşmak, günlük yazmak gibi sizi rahatlatan, stresinizi azaltan çözümler üretebilirsiniz.

(Prof. Dr. Nuran Türkçapar, Güncelleme Mart-2022)

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

bel-agrisi

Bel Ağrısı

“Ah belim, ağrıyor”, lafını çok duyarız. Bel ağrınızın nedeni, mekanik bası bulgusuna bağlı bir ağrı olabileceği gibi daha az da olsa, sistemik bir hastalığın belirtisi olabilir. Aslında, sırt ağrısı birçok hastalıkla ilişkilidir. 

GÖRÜNTÜLE
boyun-agrisi

Boyun Ağrısı

Boyun ağrısı, sıklıkla servikal (boyun) omurga yapısının aşırı veya yanlış kullanımına bağlı gelişen bir problemdir. Nadiren sistemik bir hastalığın belirtisidir. Ağrı şiddetli olsa da çoğunlukla 1-2 haftada azalır ve büyük çoğunluğu, 8-12 hafta içinde geçer.

GÖRÜNTÜLE
osteoartroz-eklem-kireclenmesi

Osteoartroz (Eklem Kireçlenmesi)

Osteoartrit, kelimesinin sonundaki -it eki iltihap kelimesini çağrıştırdığından ve iltihaplı romatizmalarla karışmaması için, son yıllarda hastalık osteaoartroz olarak adlandırılır. Osteoartroz, orta ve ileri yaşlardaki kişilerin çoğunu etkileyen bir eklem hastalığıdır.  

GÖRÜNTÜLE
İç Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları Romatoloji Uzmanı

Dikilitaş Mah. Ayazmadere Cad. No.9 Kat.4 Fulya Açık Mr Binası Beşiktaş-İstanbul

romatizmaturkcapar@gmail.com

Telefon: +(90) (538) 851 48 43

Web Tasarım, Seo, Google Seo,  Dijital Sağlık Ajansı, İzmir Web Tasarım

SİTE HARİTASI

    • Ana Sayfa
    • Hakkımda
    • Yazılar
    • Videolar
    • TV ve Gazeteler