romatizmaturkcapar@gmail.com

+(90) (538) 851 48 43

İç Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları Romatoloji Uzmanı
Prof. Dr. Nuran Türkçapar
  • Ana Sayfa
  • Hakkımda
  • Yazılar
  • Videolar
  • TV ve Gazeteler
  • İletişim
+(90) (538) 851 48 43
romatizmaturkcapar@gmail.com

Romatoid Faktör (RF) Nedir?

   Ana Sayfa   |     Yazılar   |     Diğer   |   Romatoid Faktör (RF) Nedir?

Romatoid faktör (RF), bağışıklık sistemi tarafından üretilen bir otoantikordur. Peki otoantikor ne demek? Normalde antikorlar (sıvısal bağışıklık) bakteri, virüs gibi vücuda zararlı bakterilere karşı savaşmak için üretilir. RF gibi otoantikorlar ise, vücudun kendi hücre veya dokularının bazı yapılarına karşı üretilir ve onlara saldırarak inflamasyona (yangıya) neden olurlar. RF, IgG’nin Fc yapısına karşı oluşan genellikle IgM veya IgG tipi antikorlardır.

Romatoid Faktör testi, sıklıkla nefelometrik yöntemle sayısal olarak saptanır. Testi yaptırmak için aç olmanız gerekmez. RF testi, en fazla romatoid artrit (en sık görülen iltihaplı eklem romatizması) hastalarında pozitif bulunur. Ancak anti-CCP (anti-siklik sitrulinated protein) antikorları, romatoid artrit tanısında RF’den daha fazla hastalığa özgüdür. Romatoid artritli hastalarda, hastalığın erken döneminde %50 hastada RF testi pozitif iken, daha uzun süreli hastalık varlığında (5 yıl ve daha fazla) %80-90’lara varan oranlarda testte pozitifleşme olur. RF diğer tüm otoimmün hastalıklarda da pozitif olabilir. RF testi, bazen sağlıklı kişilerde de %5-15 oranında (yaşlanmayla pozitiflik oranı artar) pozitif olabilir. Eklemlerinde ağrı yakınmaları olan bir hastada, romatoid artrit ve diğer otoimmün hastalık varlığını araştırmak amacıyla tarama testi kapsamında istenir.

Romatoid faktör en fazla romatoid artrit hastalığı için önem taşır. Diğer sistemik otoimmün romatizmal hastalıklar (lupus, Sjögren sendromu, juvenil kronik artritler, skleroderma gibi) veya organa özgü otoimmün hastalıklarda (Hashimato troiditi, otoimmün hepatit, gibi) pozitif olabilir. Enfeksiyoz mononükleoz (halk arasında öpücük hastalığı olarak da bilinir), tüberküloz, hepatit C dahil bazı enfeksiyonlardan sonra pozitifleşebilir. Lösemi ve bazı kanserlerde yine pozitif olabilir.

Doktorunuz tarafından genel kontrol amacıyla verdiğiniz testlerinizde RF pozitif çıktığında hemen telaşlanmayın. Eğer belli bir şikayetiniz yoksa, muayene ve diğer rutin tarama testleriniz (kan sayımı, kan biyokimyası, troid testleri, hepatit testleri gibi) normalse, bu pozitifliğin bir anlamı yok demektir. Herhangi bir şikayetiniz varsa, bir iç hastalıkları ve romatoloji uzmanına başvurmanız halinde, sizdeki bu pozitifliğin nedeni ortaya belirlenecektir. Sağlıklı günler dilerim

(Prof. Dr. Nuran Türkçapar, Güncelleme Mart-2022)

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

sedim-nedir-eritrosit-sedimentasyon-hizi

Sedim Nedir? (Eritrosit Sedimentasyon Hızı)

Eritrosit sedimantasyon hızı, sedim, sedimantasyon, sedimantasyon hızı veya ESR (ESR: Erytrocyte Sedimantation Rate) gibi farklı isimlerle anlatılan, vücutta anormal bir durumu (inflamasyon=yangı=iltihap, kanser gibi) gösteren bir tarama testi olan kan testidir.

GÖRÜNTÜLE
romatizma-hastalarinda-asilar

Romatizma Hastalarında Aşılar

İltihaplı romatizma hastalıkları olan yetişkinleri, aşıyla önlenebilir enfeksiyonlardan korumak amacıyla, Amerikan Romatizma Cemiyeti, Avrupa Romatizma Cemiyeti ve Türkiye’deki Romatoloji Dernekleri şiddetle tüm hastalara aşılama önermektedir.

GÖRÜNTÜLE
romatizma-hastaliklari-ve-gebelik

Romatizma Hastalıkları ve Gebelik

Geçmişte sistemik otoimmün hastalıklara sahip kadınlara, doktorlar hamilelik önerilmezdi. Ancak gelişen tıp bilimi, romatizma ve doğum doktorunun dikkatli takibi ile çoğu kadın hastanın başarılı hamilelikler geçirebileceğini göstermiştir. 

GÖRÜNTÜLE
İç Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları Romatoloji Uzmanı

Harbiye, Teşvikiye Cd. Dilek Apt No:9, K.1/5, Şişli, Istanbul, Turkey 34367

romatizmaturkcapar@gmail.com

Telefon: +(90) (538) 851 48 43

Web Tasarım, Seo, Google Seo,  Dijital Sağlık Ajansı, İzmir Web Tasarım

SİTE HARİTASI

    • Ana Sayfa
    • Hakkımda
    • Yazılar
    • Videolar
    • TV ve Gazeteler